ROTARACT – este un program al Rotary International, pentru tineri cu varste intre 18-30 ani.

Primul club Rotaract este cel sponsorizat de Rotary Club Carolina de Nord, USA si a fost chartat oficial pe 13 Martie 1968.Acest club a fost recunoscut ca primul club sub denumirea de Rotaract, dar rotarienii au inceput sa sponsorizeze grupuri de tineri inca din anul 1920. Cele mai cunoscute “predecesoare” ale Rotaract-ului au fost:

  •    Cluburile “douazeci-treizeci” (Twenty-Thirty clubs), sponsorizate de Rotary Club Sacramento. Aceste cluburi aveau la baza principiile si scopurile cluburilor Rotary sponsor, iar membrii erau tineri profesionisti si studenti. Prima intalnire a unui club “douazeci-treizeci” a fost inregistrata pe 19 Decembrie 1922.
  •    In 1927, in Marea Britanie si Irlanda a luat fiinta clubul “Round Table”. Membrii clubului “Round Table” erau tineri barbati cu vaste intre 18 si 40 ani, iar in anul 1935 era cunoscuta existenta a peste 90 de cluburi “Round Table”.
  •    In Noiembrie 1930, apare primul club “Apex” in Australia. Cluburile “Apex” au crescut rapid si au ajuns la mai mult de 20 in doar cateva luni. Aceste cluburi erau sponsorizate de cluburile Rotary, si erau deschise tinerilor profesionisti si studenti cu vaste intre 18 si 35 de ani.

In paralel, si alte Cluburi Rotary au continuat sa sponsorizeze independent grupuri de tineri, pe intreg teritoriul globului:

  •    Cluburi “Unisserve” in India
  •    Cluburi “Orbis” in America de Sud
  •    Cluburi “Rotors” in Africa de Sud
  •    Cluburi “Paul Harris Circles” in Europa
  •    Cluburi “Quadrant” in Statele Unite

Sunt doar unele din cele mai cunoscute exemple.

Aceste cluburi au constituit baza viitorului Rotaract, iar toate aceste cluburi au adoptat noua denumire de – Program Rotaract.

In 1966, s-a decis ca tinerele femei sa fie primite in cluburile sponsorizate de Rotary, cu drepturi egale cu barbatii.

In aceasi zi cu chartarea primulul club Rotaract din Carolina de Nord (13.03.1968), a fost chartat si primul club Rotaract in Mexic, iar in saptamana urmatoare au fost chartate si cluburi in Florenta – Italia, Gaston – Carolina de Nord si in India. Cluburile de tineri, deja existente in multe regiuni, au facut ca Rotaractul sa creasca foarte rapid in primii ani.

In 1981, Rotaract-ul a devenit atat de popular incat rotaractorii din Africa de Sud au decis sa organizeze prima conferinta internationala Rotaract – “INTEROTA”, care de atunci se desfasoara o data la trei ani. Aici s-au intalnit rotaractieni din Africa de Sud, Australia, Anglia, Turcia, Mexic si Brazilia.

Intalnirile anuale internationale Rotaract se organizeaza in fiecare an ca Preconventii ale Conventiilor anuale Rotary. In februarie 1991 a fost chartat primul club Rotaract din Europa de Est – in Budapesta, cu ajutorul rotaractorilor din Austria.

In Martie 1992, conducerea Rotary International a stabilit ca anual, saptamana care include data de 13 Martie, sa fie considerata SAPTAMANA INTERNATIONALA ROTARACT pentru a comemora primul club Rotaract.

Inca din 1968, rotaractienii au aratat ca pot fi o forta inovatoare pentru a schimba in bine comunitatea lor. In vederea strangerii de fonduri pentru programul PolioPlus, in 1987 – 36 de rotaractieni olandezi, din doua cluburi, au reusit sa traverseze canalul Angliei. Prin aceasta campanie s-au adunat peste 210.000 USD pentru PolioPlus si si-au castigat un loc in Cartea Recordurilor pentru viteza cu care au reusit traversarea canalului.

Dupa crearea oficiala, organizatia Rotaract a fost considerata pentru mai multi ani de catre Rotary International ca un program in slujba comunitatii apartinand Rotary. Anii 1990 au insemnat un punct de rascruce in istoria Rotaract prin crearea organizarii multidistrictuale in Europa, Australia si America de Sud. Ageste grupari au facut posibil ca Rotaractul sa devina “Partners in Service” pentru cluburile Rotary, precum a fost descris de catre fostul presedinte Rotary International Rajendra Saboo. Aceasta schimbare in drumul Rotaract este considerata de catre Rotary un prilej de a dezvolta aceasta organizatie, drept pentru care presedintele Rotary International 1996/1997 Luis Vicente Giay a facut din aceasta una din prioritatile de top.

Astazi Rotaract, continua sa inregistreze o crestere deosebita. Sunt peste 7600 cluburi Rotaract in peste 158 de tari, cu peste 176.000 de membri. Rotaractienii sunt uniti de sloganul – “Prietenie prin munca”, si s-a ajuns, din nou, la concluzia unanima ca din combinatia cuvintelor “Rotary“ si “Action“ rezulta cel mai bun nume pentru acest program.

   Motto

Motto: „Fellowship Through Service”

Cluburile Rotaract se întrunesc în şedinte săptămânale în care se discută proiecte, se ţin conferinţe, se vizitează alte cluburi sau se desfaşoaăa activităţi socio-culturale şi work-shopuri de dezvoltare profesională. În afara şedinţelor, Rotaractienii au ocazia să se implice in proiecte comunitare sau vocaţionale, să participe la seminarii şi conferinţe şi să cunoască tineri de elită din toate colţurile lumii, deoarece Rotaract înseamnă înainte de toate prietenie.

Fiecare Club Rotaract face parte dintr-o organizaţie districtuală Rotaract (Cluburile Rotaract din Romania şi Republica Moldova formează împreună Districtul 2241), care este condusă de catre un Reprezentant ales anual. Organizaţia districtuală planifică conferinţe regionale, dezvoltă proiecte regionale, organizează traininguri şi seminarii pentru membrii săi şi sprijină evenimente speciale cu scopul de a strânge legăturile dintre cluburi.