Retrospectiva lunii împreună

  • Noiembrie
  • Decembrie
  • Ianuarie
  • Februarie
  • Martie
  • Aprilie

Prima mea ședință Interact, în urmă cu 6 ani, a fost dragoste la prima vedere și datorită clubului am reușit să mă descopăr, să cresc și să dăruiesc o schimbare în bine comunității din care făceam parte, dăruindu-mi mie în același timp cele mai de preț lucruri: experiențe, amintiri alături de oameni frumoși.

Am început să iau parte la ședințele clubului în urmă cu 2 ani. Într-un București cu atâtea cluburi, nu locul este definitoriu ci, de fapt, oamenii sunt cei care fac diferența. La acea vreme, era vorba doar despre unul dintre ele. Acum… a doua mea familie.

La un moment dat, cred că fiecare dintre noi a simțit că nu se dedică îndeajuns. Parcă simțim că s-a stricat încărcătorul pentru a ne încărca forțele, chiar și praful magic de stele dat de zâne pentru a aduce în dar zâmbete în comunitate pare a se fi terminat. Însă, trebuie să ne reamintim de tot ce este frumos și să mergem din nou în călătorie pentru a ne regăsi pasiunea, voința de a schimba ceva… de a dărui mai presus de sine. Acest fapt l-am simțit și eu. Dorindu-mi să mă regăsesc, am candidat pentru funcția de Interact Adviser și pot spune că a fost cea mai bună alegere. Participând la ședințele lor, mi-am dorit din ce în ce mai mult ceea ce fusese rezoluția mea pentru anul acesta rotarian - o legătură cât mai strânsă între noi și ei.

 

Luna noiembrie a fost despre legătura Interact-Rotaract-Rotary, organizând proiecte comune, fie pentru comunitate, fie pentru dezvoltarea membrilor, participând reciproc și la ședințe. Mai mult decât atât, luna noiembrie este luna clubului: anul acesta  am sărbătorit cei 26 de ani de proiecte și prietenii printr-o ședință aniversară. Mereu mi-au plăcut poveștile și, fiind de părere că istoria trebuie cu mândrie purtată, mi-am dorit să reușim să vizualizăm fiecare lună printr-o revistă. Și nu pot decât să spun că m-am bucurat că nu am fost singura care simțea acest lucru. Le mulțumesc colegilor încă o dată că mi-au oferit șansa să coordonez acest proiect. Sper ca această revistă să dăinuie în timp, să devină sufletul clubului și să putem să o celebrăm odată cu el.

Personal, am simțit că luna noiembrie a fost despre regăsirea vechilor pasiuni și ocuparea timpului liber cu ceea ce ne place.

Fiecare dintre noi înseamnă Rotaract Club București. La mulți ani, nouă! La mulți ani, Rotaract Club București! Îți mulțumesc că mi-ai oferit șansă să mă regăsesc și să îmi amintesc cât de plăcut este să faci ceea ce iubești din pasiune. Ești o sursă de inspirație!

- Cătălina PEIA

În familia Rotaract, decembrie 2020 a fost luna surprizelor. Surprize care, pe alocuri ne-au bucurat, pe alocuri ne-au incomodat, dar în toate situațiile ne-au ajutat să creștem și să ne continuăm misiunea.

Am fost surprinși de impactul pe care îl poate avea în comunitate o echipă formată dintr-o mână de oameni determinați, prin proiectul Ajutoarele lui Moș Crăciun, ediția a 2-a.

Am fost surprinși de rezultatele obținute în urma participării la RYLA 2241 și pregătim cu entuziasm implementarea proiectelor în anul ce urmează.

Am fost surprinși de cadourile lui Moș Crăciun care nu s-a lăsat așteptat și care a avut grijă să verifice toate listele de cadouri și să ajungă la noi în timp util.

Am fost surprinși de numărul mare al persoanelor care vor să facă parte din familia Rotaract București și interesul manifestat față de noi.

Am fost suprinși de rezultatele și impedimentele oboselii de sfârșit de an.

Nu în cele din urmă, ci din contră, mai mult decât orice, am fost surprinși de cât de multe rezultate poți atinge atunci când îți dorești cu adevărat ceva și ești mai puternic decât cea mai puternică scuză a ta.

Calitatea de membru al clubului Rotaract a fost și continuă să fie o provocare ce nu mi-a permis în niciun moment să staționez în zona de confort și, a venit mereu la pachet cu sentimente de recunoștință și împlinire. Colegilor și, implicit, clubului meu, nu pot decât să le urez un 2021 senin, sănătos și încărcat cu cel puțin la fel de multe provocări și surprize și, desigur, rezultate pe măsură.

La mulți ani, Rotaract București! La mulți ani, prieteni dragi!

- Ana ZAGOR

Un nou an, un nou început. Oportunitatea de a ne implica și mai mult, de a organiza și mai multe proiecte, șansa de a fi angrenați cu totul în această organizație. Cam așa am întâmpinat noi, membri Rotaract București, anul 2021.

Ca în orice final de poveste, ne-am bucurat împreună de reușitele din anul 2020 - anul care a reprezentat o provocare pentru noi toți, dar n-am ezitat să ne impunem de îndată etalonul pentru acest an.

Ne-am propus să continuăm realizarea proiectelor dedicate comunității, fiind deschiși la propuneri și încercând să găsim soluții punctuale acolo unde există nevoi. Fie că vorbim despre nevoi în domeniul cultural, educațional sau social, vom încerca ca și în anul ce urmează să aducem plusvaloare și un impact, sperăm noi, cât se poate de mare.

Mai mult, ne dorim să realizăm și proiecte dedicate membrilor clubului nostru, acestea având menirea de a-i dezvolta pe aceștia și de a strânge legăturile.

Echipa este cea mai importantă. Cu o echipă bine organizată, lucrurile se desfășoară impecabil. Aici e secretul succesului. Oamenii reprezintă totul.

Cât despre luna ianuarie, am demarat doua proiecte, anume “Inspiring Paths for a Chance - ediția a II-a” unde l-am avut ca speaker pe Răzvan Dincă și “A Biotiful Evening” susținut de Angelina Cozma. Toate fondurile obținute au fost direcționate către colega noastră Andra, cea care are nevoie urgentă de acești bani pentru operația care va avea loc în luna martie.

Tot în luna ianuarie, am avut parte de un webinar susținut de Amelia Căprărin, specialist în relații publice și comunicare organizațională, despre provocările din pandemie și impactul acesteia asupra noastră ca indivizi.

Astfel, a fost o lună plină pentru Rotaract București și ne dorim ca toate celelalte să fie cel puțin la fel de “ocupate”. Exact cum am spus și întroducere: mai dedicați, mai angrenați. Cu multe provocări, dar și cu rezultate pe măsură.

Cu această ocazie, felicit toată echipa. Fără ei, multe proiecte ar fi rămas doar niște deziderate. Datorită lor ideile ajung să fie cu adevărat implementate. Ei fac diferența. Omul sfințește locul.

- Nadina POPESCU

Luna Februarie în Rotaract a fost o lună a dezvoltării, atât o dezvoltare a membrilor, cât și o dezvoltare a viitoarelor proiecte.  Dar, mai presus de toate, a fost luna alegerilor Board-ului Rotaract București pentru anul 2021-2022.

Continuând să urmăm testul celor patru căi și promisiunea de a servi comunitatea în care ne trăim, am încercat să găsim proiecte în cadrul cărora să ajutăm învățând.  Astfel, câțiva membrii aspiranți și-au prezentat potențialele proiecte de intrare, oferindu-ne posibilitatea că în viitor să ne lărgim aria de cunoștinte la domenii atât de variate precum storytelling, IT și self-defense.  Mai mult, am avansat în cadrul dezvoltării proiectelor câștigătoare RYLA și nu în ultimul rând am avut multe de învățat de la toate sesiunile de “Știați că?” și RotaHub.

Un alt moment semnificativ din această lună a fost reprezentat de training-ul oferit de Marius Nicolae în cadrul căruia au fost abordate subiecte precum mentoring, coaching și training.

Din perspectiva unui membru aspirant, cel mai semnificativ moment din lună a fost reprezentat de alegerile Board-ului Rotaract București 2021-2022. Nu alegerile în sine au dus la această fascinație, ci mai degrabă pasiunea și dorința de schimbare în bine a candidaților. Astfel, ei au reușit să ofere un exemplu pozitiv tuturor membrilor în legătură cu responsabilitățile și entuziasmul unui adevărat lider Rotaract.

Prin urmare, din nou a fost o lună plină pentru Rotaract București, o lună în care am avut de învățat, atât din informația prezentată, cât și de la atitudinea celui ce o prezintă. O lună în care am reușit să aducem în discuție noi proiecte și să continuăm să le dezvoltăm pe cele din urmă. Și nu în ultimul rând, o lună a schimbării, în care următorii membrii ai board-ului ne-au fost introduși. Cu această ocazie, felicitări echipei și sper ca toate activitățile să continue în același ritm alert și plin de entuziasm ca până acum.

- Teodor STAVRE

Anul acesta se fac 10 ani de la prima mea tangență directă cu familia Rotary. Totul a început în 2010, când împreună cu câțiva prieteni am fondat Clubul Interact Suceava.  În cei 8 ani de Interact, am cunoscut în această organizație oameni minunați, oameni ce-și doresc să devină cea mai bună versiune a lor in fiecare zi.

Și acum îmi aduc aminte prima mea conferință – eram un copil pe langă toți ceilalți. Îmi amintesc cum mă simțeam mică pe langă cei din jurul meu, până am realizat că noi împreună suntem mari, suntem un tot unitar, un întreg ce are un singur scop: să îmbunătățim comunitatea și prin comunitate să ne îmbunătățim pe noi. Realizasem că nu ești mic, ai ceva al tău ce contribuie semnificativ la schimbarea pe care vrei să o faci.

Anii au trecut, numărul deplasărilor districtuale a crescut, iar prieteniile și amintirile au ocupat și vor ocupa mereu un loc special în sufletul meu.

E un fel de a fi, e un stil de viață.

La finalul celor 8 ani, a urmat despărțirea de Interact, moment ce nu a fost foarte ușor pentru mine - era ca și cum m-aș fi rupt din sânul unei familii alături de care am crescut, însă nu știam că mă va aștepta un alt capitol, ce avea să se numească Rotaract. Aventura în Rotaract a început acum 2 ani, în Suceava. Între timp am intrat la facultate, iar povestea mea în Rotaract s-a mutat ceva mai în sudul țării, la București, la finalul anului 2020.

Aderarea mea la Rotaract București a fost lucrul bun de care aveam nevoie după un an greu, lipsit de speranță, poate, la un moment dat.

Deși ședințele se țineau online, din cauza restricțiilor, am reușit să mă integrez ușor, fiind pe aceeași lungime de undă cu membrii clubului și mai mult decât atât, m-au făcut să mă simt parte din familie.

În definitiv, e vorba de ceea simți și cum te simți alături de oameni.

Luna martie a fost despre povești și despre cum poveștile au puterea de a apropia oamenii.

Poveștile sunt artă, iar acest lucru l-am descoperit la webinarul Storytelling for ChangeMakers cu Alex Glod – expert în storytelling aplicat în diferite domenii de activitate, precum marketing, antreprenoriat, speaking și leadership.

În acest webinar, am descoperit că tonul face muzica și că un adevărat povestitor nu este cel care spune un basm sau o fabulă, ci cel care știe cum să împletească propria poveste și experiență de viață, pentru a ne inspira din povestea sa și pentru a ne îndemna să ne facem propria poveste.

Pe scurt, aceasta este rețeta unei povești: se ia o experientă proprie, se adaugă puțin praf de stele și putină magie, se combină cu expresivitatea și tonul vocii, iar la final, când e aproape gata, se adaugă pasiunea împreună cu emoțiile și se servește caldă și autentică.

Așadar, a fost o dată ca niciodată o familie frumoasă și numeroasă ce-și dorea o lume mai bună. Și așa a început povestea mea alături de ei…

- Smaranda MOCANU

Luna aprilie a debutat cu prima ședință fizică Rotary – Rotaract București, după mai bine de un an în mediul online. Aceasta a fost o oportunitate foarte bună pentru membrii aspiranți să își cunoască colegii în persoană, cât si pentru membrii vechi să se reîntâlnească.

În aceeași notă, revenind la o normalitate pre-Covid, ziua următoare, câțiva dintre membrii Rotaract București, împreună cu cei aspiranți au plecat înspre mult așteptatul team building din perioada 9 - 11 aprilie.

Team building-ul a fost ocazia perfectă pentru a lega prietenii între membrii actuali si cei aspiranți, dar de asemenea a fost si o bună oportunitate pentru a socializa si a ne simți bine după întreaga perioada stresantă din ultimul an.

După seara de vineri, in care am cunoscut colegii sau i-am revăzut (după caz), a urmat ziua de sâmbătă, dedicată trainingului de comunicare, ținut de Andrei Botez, trainer districtual si membru al clubului Rotary Cișmigiu. Un training care ne-a ajutat să ne deschidem față de ceilalți, dar si să înțelegem cum trebuie sa transmitem informația pe care vrem s-o comunicam într-un mod clar si concis, fără a distorsiona mesajul.

Pe lângă activitățile deja „tradiționale” din fiecare ședință, „RotaHub” și „Știați că?”, pregătite de membrii clubului, membrii aspiranți și-au prezentat ideile pentru viitoarele proiecte. Una dintre aceste idei a fost aplicata chiar câteva săptămâni mai târziu, mai exact înfrățirea cluburilor Rotaract București si Rotaract Curitiba (Brazilia). Deși timpul alocat evenimentului de înfrățire s-a scurs, membrii celor două cluburi au continuat să discute pe marginea diferențelor culturale dintre cele două comunități, încheind acest eveniment cu promisiunea de a se vizita reciproc după ridicarea restricțiilor.

Din perspectiva unui membru aspirant, cea de-a doua lună de primăvară a fost dedicată interacțiunilor si planificărilor proiectelor ce urmează a fi implementate, iar perioada următoare va fi una interesant de urmărit pentru a vedea evoluția proiectelor menționate mai sus, dar si a integrării noilor membrii in club.

- Tudor ȚONE