420 de zile, 55000 de kilometri, doua persoane, un drum in jurul Africii. Ionut Florea si Ana Hogas au fost invitatii clubului Rotaract Bucuresti, in cadrul proiectului Inspiring Paths, iar povestea lor a fost cu adevarat o sursa de inspiratie.

„Africa este locul din care venim cu totii”, a inceput Ana activand astfel memoria noastra primara. Ca intr-un ritual de trecere, Ionut a enumerat pe un ton egal si apasat numele tarilor prin care au calatorit, pe o motocicleta: Maroc, Sahara Occidentala, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon, Republica Congo(Brazzaville),Republica Democrata Congo (Kinshasa), Zambia, Namibia, Africa de Sud,Lesotho, Botswana, Mozambique,Tanzania, Kenya, Ethiopia, Sudan, Egipt. Gata, calatoria a inceput, iar poze cu animale exotice, drumuri distruse, motoare impotmolite si oameni fericiti au defilat rand pe rand pe proiector.

Africa, un continent privit prin perspectiva saraciei, a razboaielor si a bolilor, s-a transformat dintr-o data in priviri clade si zambete largi. „Erau entuziasmati sa aiba contact cu alta cultura” ne-a povestit Ana. „Nu-i asa ca Sudanul este extraordinar?”, ii intrebau localnicii pe calatorii nostri in timp ce le ofereau casa si hrana lor.

Pe proiector apare o poza in care ii vedem inconjurati de sute de copii. „Se lasase seara si am campat, fara sa ne dam seama, pe terenul de fotbal al unui sat. Am fost treziti la ora 5 dimineata de oameni care cantau si dansau in jurul nostru. Vroiau doar sa ne vada si sa fie vazuti. De 12 ani nu ma trecuse un om alb pe acolo.” ne-a spus Ana.

Urmatoarea poza infatiseaza un barbat fioros cu un kalashnikov in mana – teava indreptata spre fotograf. „Armele in Africa sunt pe post de accesoriu. Toata lumea le poarta in modul cel mai natural. Insa spre noi au fost indreptate doar cand ii rugam sa stea pentru o poza”, a precizat Ionut.

„Calatoria in Africa este o foarte buna lectie de viata”, spun ei. De la a invata cum pot doua persoane sa faca dus cu jumatate de litru de apa, in desert pana la a colabora cu localnicii pentru a construi un pod sau a fi voluntar intr-o rezervatie ca 24 de ore mai tarziu sa imparti mancarea cu braconierii, Africa este cu siguranta, un loc care te schimba.

Ionut si Ana, nume parca predestinate sa se intoarca la origini si sa re-descopere un continent, poarta prin calatoria lor un mesaj de pace. Au intalnit in Africa copii, mame, tati, muncitori, militari, care, in cele din urma erau doar oameni, oameni ca peste tot in lume.

Intrebati ce le-ar recomanda celor care ar vrea sa plece intr-o astfel de calatorie, au raspuns „Sa-si ia motocicleta si sa plece!”, dar s-au razgandit repede „Sa plece! Oricum, dar sa plece!”.

Ionut si Ana se tin de propriul lor sfat. Aflati mai multe despre urmatoarea lor expeditie pe blog.intotheworld.eu