Rotary este o organizaţie mondiala, ce grupează peste 1,2 milioane de reprezentanţi ai elitei profesionale, de afaceri si lideri ai comunităţilor locale. Membrii cluburilor Rotary, cunoscuţi si sub numele de Rotarieni, oferă servicii umanitare si încurajează promovarea standardelor etice ridicate in toate profesiile, ajutând la instaurarea păcii si înţelegerii in lume. Astăzi exista 33.000 de cluburi Rotary, in peste 200 tari si regiuni geografice. Cluburile sunt apolitice, nereligioase si sunt deschise tuturor culturilor, raselor si credinţelor.

Primul club Rotary din lume a luat fiinţă la Chicago, in data de 23 Februarie 1905, la iniţiativa lui Paul Harris, un avocat care a reuşit sa grupeze intr-un club profesional, acel spirit de prietenie pe care l-a simţit in micul oraş al tinereţii sale. Numele Rotary deriva din practica de început a rotaţiei locaţiei întâlnirilor, intre sediile membrilor clubului.

Pe măsura dezvoltării fenomenului Rotary, misiunea sa s-a extins dincolo de a servi interesele profesionale si sociale ale membrilor clubului. Rotarienii au început sa-si folosească tot mai mult resursele si talentele pentru a contribui la ajutorarea membrilor comunităţilor aflaţi in dificultate. Dedicarea organizaţiei către acest ideal se reflecta cel mai bine in motto-ul sau: A Servi mai Presus de Sine(Service Above Self).

In 1945, 49 de Rotarieni, au fost membrii ai 29 de delegaţii la Conferinţa de Cartare a Naţiunilor Unite. Si in prezent, Rotary participa activ la conferinţele Naţiunilor Unite, prin trimiterea de observatori la principalele întâlniri, precum si prin acoperire media, acordata Naţiunilor Unite, in cadrul publicaţiilor sale.

Odată cu intrarea in secolul 21, Rotary s-a pliat pe îndeplinirea nevoilor unei societăţi in continua schimbare, extinzându-si eforturile in a aborda subiecte presante: degradarea mediului, analfabetism, eradicarea foametei pe plan mondial sau copiii supuşi riscului.

După căderea Zidului Berlinului si destrămarea Uniunii Sovietice, mai multe cluburi Rotary au fost cartate sau re-înfiinţate in Europa Centrala si de Est.

La mai bine de un secol de când Paul Harris si colegii săi au cartat clubul, care avea sa conducă la crearea Rotary Internaţional, Rotarienii continua sa fie mândrii de istoria lor.

Pana astazi, Rotary Internaţional a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza impotriva poliomielitei mai mult de 2 miliarde de copii din 122 tari ale lumii. Rotary incearca sa stranga 200 milioane de dolari, in contrapartida donatiei de 350 milioane de dolari venita de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, pana acum strangandu-se 100 milioane de dolari.

   Rotary in România si la Bucureşti

La 8 aprilie 1929, a fost înfiinţat Rotary Club Bucureşti, fiind cartat de Rotary International la data de 20 mai 1929. Preşedintele fondator a fost Christian Penescu Kertsch. Printre următorii preşedinţi, se număra nume ilustre precum Gheorghe Ţiţeica, Prinţul Constantin Basarab Brâncoveanu, Cezar Mereuţă.

Alte Cluburi înfiinţate in România au fost: Timişoara (aprilie 1929), Arad (octombrie 1929), Braşov (octombrie 1930), Cernăuţi (octombrie 1930), Câmpina (septembrie 1933), Cluj (decembrie 1935) si Ploieşti (aprilie 1936).

Intre anii 1936-1940, in România a funcţionat districtul Rotary nr. 84. Guvernatori: Christian Penescu Kertsch, Agripa Popescu, Prinţul Constantin Brâncoveanu.

Agripa Popescu a fost singurul român cu o importantă funcţie internaţionala: cea de Director al Rotary International, intre 1938-1939. In anul 1938, mişcarea rotariană din România a fost întrerupta printr-un decret al Regelui Carol al II-lea prin care s-a dispus încetarea activităţii oricăror asociaţii de persoane.

Renaşterea Cluburilor Rotary in România început in anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi. In acest an, pe data de 4 mai a fost re-cartat Clubul Rotary Bucureşti, a cărui vechime este de peste 80 de ani, conform evidentelor Rotary International.

Pana la 1 iulie 1997, Cluburile Rotary din România au făcut parte din Districtul 1660 (Paris).

In perioada 1 iulie 1997 – 30 iunie 2000, cluburile au fost integrate intr-o Regiune Speciala de Expansiune Rotariană, guvernata de Rtn Jorg Tschopp – Ambasador Prezidenţial pentru Expansiune.

Datoram abnegaţiei si pasiunii depuse de domnul Jorg Tschopp si de domnul Andrei Dorobantu, primul guvernator al Districtului, precum si a ajutorului domnului Mario Grassi, Director la Rotary International, înfiinţarea in anul 2000 a Districtului Rotary 2241 România-Republica Moldova, cartare onorata de prezenta la Bucureşti a domnului Carlo Ravizza, Preşedinte al Rotary International.

Acum in România exista peste 90 de cluburi Rotary, cu peste 2700 membri, dintre care in Bucureşti funcţionează sase cluburi: RC Bucureşti, RC Bucureşti Continental, RC Bucureşti Curtea Veche, RC Bucureşti Athenaeum, RC Bucureşti Levant si RC Bucureşti Triumph.

Cluburile Rotary au derulat multe proiecte in Bucureşti, in folosul comunităţii: renovări de scoli si orfelinate, dotări pentru spitale, sprijinirea instituţiilor pentru bătrâni, copii sau persoane cu disabilităţi, dar s-au îndreptat si câtre tinerii dotaţi, au restaurant opere de arta si muzee. Cluburile Rotary sunt o parte activa a societăţii civile, dorind ca, prin calitatea membrilor si puterea exemplului sa contribuie la dezvoltarea si progresul tarii.

Pentru mai multe detalii accesati Rotary Club Bucuresti