Doza săptămânală de Rota PILL

Vei întâlni o familie formată din tineri dinamici și entuziaști, care își dorește să se dezvolte alături de comunitatea din care facem parte. Dincolo de faptele bune pe care le facem, Rotaract, asemenea Rotary și Interact, este despre prietenie, solidaritate și empatie.

Ne dorim să aducem un aport semnificativ în comunitatea din care facem parte. Astfel, îl realizăm prin acţiuni culturale, social-umanitare de dezvoltare a comunităţii, care lasă organizatorii cu un bagaj de cunoștințe, experienţe și amintiri de neuitat.

Mai mult decît atât, vei putea lua parte și la evenimentele dedicate rotaractienilor: conferințe districtuale și regionale, RYLA (Rotary Youth Leadership Awards), Youth Exchange, forumuri și training-uri vocaționale și multe altele.

Valorile noastre sunt: Voluntariat, Implicare, Dezvoltare, Comunitate, Prietenie, Familie.

Aspecte importante: 

  • 6 luni perioada de aspiranță
  • 1 proiect: va trebui să realizezi un proiect. Nu îți face griji,te vei putea sfătui mereu cu mentorul tău și vei fi îndrumat cu drag și de către membrii clubului. 
  • 1 mentor: Vei avea alături de tine un membru activ ce îți va fi mentor. Acesta va fi mereu alături de tine.
  • 4 aspecte: Vor fi 2 sesiuni de vot: la 3 luni și 6 luni. Vor conta integrarea în club, implicarea activă în club, proiectul realizat, plusul adus clubului.

Acoperirea universală de sănătate (UHC) asigură că toți oamenii, de pretutindeni, pot beneficia de serviciile de sănătate de calitate de care au nevoie, fără dificultăți financiare. În fiecare 12 decembrie, susținătorii din întreaga lume se mobilizează de Ziua UHC pentru a solicita sisteme de sănătate puternice, echitabile, care să nu lase pe nimeni în urmă. Cu o pandemie globală în curs de desfășurare, care a luat milioane de vieți, argumentul pentru acoperirea universală a sănătății este clar. 

In familia Rotary, luna decembrie este dedicata preventiei si tratamentului bolilor.

Prevenția sau profilaxia constă în ansamblul măsurilor impuse pentru prevenirea apariției și răspândirii bolilor. Anual, milioane de persoane decedează din cauza unei boli preventibile precum infarctul miocardic, accident vascular cerebral, alcoolism și o serie de neoplazii (cancer colorectal, cancer mamar, cancer pulmonar etc.).

Printre factorii cauzatori principali, se regăsesc: consumul de tutun, consumul de alcool, alimentația deficitară, sedentarismul, măsuri sanitare precare.

Suntem cel mai vechi club Rotaract din România, implicit din Districtul 2241 România și Republica Moldova, servind mai presus de sine din 14 Noiembrie 1994.

În anul 2002, întâlnirile aveau loc la Casa Petroliștilor, iar petrecerile se țineau la membri acasă. Încă se făceau poze cu aparat cu film. Clubul a participat la balul de aniversare a 10 ani al clubului Rotary București. S-a introdus cotizația 100.000 lei începând din octombrie și tot de atunci absențele nemotivate se penalizau cu 15000 lei bucata. Erau considerate absențe motivate numai cele care erau anunțate unuia dintre membrii comitetului.

În ceea ce privește anul 2004, s-a derulat proiectul anti-drog desfășurat în licee, unde au fost susținute workshopuri. A fost creată revista clubului, “Rotaract Life!”, devenind ulterior chiar cea districtuală. De asemenea, s-a înființat echipa de Relații Internaționale și s-a început scrierea minutelor. Petrecere de Crăciun a avut loc la Glamour Club alături de cei de la Rotaract Universitate. Tot de Crăciun, s-au oferit cadouri pentru tinerii de la Alternativa 2003 – materiale necesare pentru pictură și desen, dulciuri și portocale.

Un an mai târziu, apare prima revistă districtuală Rotaract. Împreună cu Rotaract Bucuresti Universitate s-a organizat un training pentru președintii cluburilor din toată țara la Bușteni. Se înființează încă 2 comisii în cadrul clubului: de comunicare și de finanțe. Fiecare membru contribuie la dezvoltarea celorlalți prin susținerea de mini-conferințe despre domeniul în care activează și contribuția sa în cadrul acelui domeniu.

Este inițiat proiectul “Cinematograful mobil”, care constă în promovarea scurtmetrajelor ce ating teme sociale, politice si economice. Se dorește informarea tuturor persoanelor ce nu au posibilitatea de a se uita la TV. Din cauza condițiilor minime, Spitalul de Boli Pulmonare din București nu poate obține autorizație de funcționare. Așadar, cei din Rotaract s-au oferit să dea o mana de ajutor. S-au strâns paturi, așternuturi, saltele, tensiometre și glucometre.

Anul 2008 se deosebește prin proiectul “Astăzi tu dăruiești!”, pe care toate cluburile Rotaract din România îl organizează în fiecare an cu scopul de a crea o atmosferă caldă cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, copiilor, familiilor, sau chiar bătrânilor cu posibilităţi financiare reduse. Oricine vizitează Cora în perioada sărbătorilor, poate dona alimente. Donaţiile vor ajunge la familii nevoiaşe şi la centrul de copii.

În prezent, clubul are peste 35 de membri activi și aspiranți, care, în ciuda pandemiei, nu își pierd determinarea, dorința și pasiunea de a schimba în bine comunitatea, de a servi mai presus de sine.

În 2011, Rotaract Club București în parteneriat cu Rotary Club București, Rotaract Club Teka Tg. Mureș și Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Rutieră prezintă, prin proiectul “Centura de siguranță îți poate salva viața!”, un simulator de accidente cu ajutorul căruia se puteau testa în condiții de siguranță efectele pe care le poate provoca un accident rutier.

Suntem recunoscători pentru mandatul ce tocmai ce a trecut, mândrindu-ne cu reușitele avute, mulțumind fiecărei persoane, membru sau nu, care a ajutat la scrierea istoriei. Suntem la fel de motivați în a face din acest mandat unul de succes și încrezători că vom avea persoane alături pentru a putea ajuta cauzele alese.

Este folosit de rotarieni din întreaga lume, fiind un cod moral pentru relațiile personale și de afaceri.

La începutul anilor 1930, Herbert J. Taylor și-a propus să salveze de la faliment compania de distribuție Club Aluminium Products. 20 de ani mai târziu, prin aplicarea “The 4 Way Test” creat în ‘32, compania și-a achitat datoriile, și-a plătit cu generozitate acționarii și a avut un echilibru financiar sănătos.

În anii 1940, când Taylor era director internațional al Rotary, el a oferit organizației testul celor 4 căi, fiind adoptat de Rotary pentru uz intern și promoțional în 1943. A fost tradus în mai mult de o sută de limbi și publicat în mii de moduri.

Testul este afișat pe panourile publicitare din sediul instanței din Ghana.

Dacă oamenii care lucrau pentru Club Aluminium s-ar fi gândi ce este corect, știm că ar fi făcut bine. Ceea ce aveam nevoie era un ghid simplu, ușor de reținut pentru o conduită corectă – un fel de criteriu etic – pe care toți cei din companie să-l memorăm și să îl aplicăm la ceea ce am gândit, spus și făcut. Am căutat prin multe cărți răspunsul la nevoia noastră, dar frazele potrivite mi-au scăpat, așa că am făcut ceea ce fac adesea când am o problemă la care nu îmi pot răspunde singur: mă întorc către Cel care are toate răspunsurile. M-am aplecat peste birou, mi-am sprijinit capul în mâini și m-am rugat. După câteva clipe, mi-am ridicat privirea și am întins mâna după un cartonaș alb. Apoi am notat cele douăzeci și patru de cuvinte care mi-au venit.

Planul său a început cu schimbarea climatului etic al companiei. A explicat că prima sarcină a fost să stabilească politici pentru companie care să reflecte etica și morala înaltă pe care Dumnezeu și-ar dori-o în orice afacere.

L-a numit „Testul celor 4 căi“ al lucrurilor pe care le gândim, le spunem sau le facem.

Dintre lucrurile pe care le gândim, spunem sau facem:

  • este adevărat?
  • este cinstit pentru oricine este implicat?
  • va întări și stimula atât prietenia, cât și bunăvoința?
  • va servi în folosul tuturor celor implicți?

Testându-l mai întâi pe el însuși, și-a dat seama că prima întrebare, abia a fost aplicată în operațiunile de zi cu zi ale afacerii sale.

După 60 de zile, Herbert J. Taylor a decis să împărtășească acele principii cu cei patru directori de departament ai companiei sale, fiecare având o credință religioasă diferită. Acei patru directori i-au validat principiile și le-au implementat la nivelul întregii companii.

Când și-a studiat declarațiile publicitare, și-a dat seama cât de puține puteau fi afirmate ca „adevăr”, așa că au fost făcute o mulțime de ajustări de copywriting pentru a realinia mesajele companiei cu un sentiment de adevăr autentic. Agresivitatea față de concurență a fost, de asemenea, analizată și eliminată.

 

Din 2008, dăruim împreună!

Campanie de implicare socială desfășurată de către cluburile Rotaract din Districtul 2241 România și Republica Moldova

Proiect marca Rotaract București, anul 2008 se deosebește prin proiectul “Astăzi tu dăruiești!”, pe care toate cluburile Rotaract din România îl organizează în fiecare an cu scopul de a crea o atmosferă caldă cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, copiilor, familiilor, sau chiar bătrânilor cu posibilităţi financiare reduse. Oricine vizitează Cora în perioada sărbătorilor, poate dona alimente.

Prima săptămână din noiembrie este dedicată Interact-ului.

Numele ”Interact” provine din combinarea cuvintelor ”International” și ”action”.

Interact este organizația non-guvernamentală, non-profit, constituită din elevi cu vârstele cuprinse între 12-18 ani, care are ca scop ajutarea comunității din care face parte.

Interact a fost abordarea Rotary, care a permis tinerilor să servească atât în comunitățile lor, cât și la nivel internațional.  

Toate activitățile și proiectele desfășurate au ca scop promovarea valorilor de leadership și comunicare în rândul tinerilor, toate dobândite în cadrul unor proiecte cu cauze caritabile.

Proiecte dedicate Interact:

  • RYLA: proiect de leadership, dezvoltat și implementat de Rotary, include prezentări, actvități și workshop-uri, care acoperă o varietate largă de subiecte ce includ: etica și bazele fundamentale ale leadership-ului, abilități de comunicare, rezolvarea problemelor și conflictelor de conducere, comunitate și cetățenie. 
  • YEP: Youth Exchange Program Short Term & Long Term. Scopul principal al acestui program este promovarea înțelegerii internaționale, care oferă tinerilor oportunitate unică de a-și lărgi orizontul de cunoaștere. 

Primul club Interact a fost creat la Melbourne High School, Florida, USA pe 5 noiembrie 1962. 

În România și Republica Moldova, primul club Interact apare în 2000 la Rm. Vâlcea.

În ceea ce privește Interact, Districtul D2241 – România și Republica Moldova a fost înființat în 2007.

Cel mai vechi proiect al Districtului este Concursul Național de Oratorie Demostene organizat de către Interact Club Pitești din 2007

 

Districtul 2241

Rotaract Club București face parte, alături de restul cluburilor Rotaract chartate din România și Republica Moldova, din Districtul 2241. Districtul 2241 România și Republica Moldova este coordonat prin implicarea unui board districtual, în frunte cu DRR (District Rotaract Representative). Conferințele districtuale se organizează de 2 ori pe an, toamna și primăvara.

5 motive de ce o conferință districtuală

  • O experiență intensă de networking, membrii având posibilitatea să interacționeze cu colegi din întreg districtul;
  • Facilitează schimbul de idei, fiind prezentate proiecte de succes organizate în district;
  • Crește vizibilitatea proiectelor clubului;
  • Asigură accesul la informații și soluții, având o latură puternică de formare, prin organizarea de training-uri;
  • Oferă oportunitatea de crearea de noi prietenii.

1 DAY. 1 FOCUS. ENDING POLIO. OCT 24TH.

Poliomielita este o boală foarte infecțioasă care afectează cel mai frecvent copiii sub 5 ani.

Majoritatea îl cunosc ca poliovirus. Virusul se transmite de la persoană la persoană, de obicei, prin apă contaminată. 

Poate ataca sistemul nervos și în unele cazuri poate duce la paralizie.

Deși nu există leac, există un vaccin sigur și eficient, unul pe care Rotary și partenerii noștri îl folosesc pentru a imuniza peste 2,5 miliarde de copii din întreaga lume. 

Doar 2 țări rămân endemice: Afganistan și Pakistan.

Am redus cazurle cu 99,9% din 1988.

Până când punem capăt pentru totdeauna poliomielitei, fiecare copil este în pericol.